napravi legalno

Koje slike ili fotografije mogu iskoristiti za blog/sajt?

Pitanje je jasno, koje slike ili fotografije možeš da iskoristiš na sajtu ako su u pitanju komercijalne svrhe i kada nije komercijala u pitanju. Pokazaću nekoliko izvora i načina kako da nađeš najbolju fotku za svoj blog ili sajt a pritom da ne stižu mejlovi opomene.

U poslednjim godinama se obraća velika pažnja na autorska prava na internetu, bilo da se radi o fotografijama, slikama, muzike ili nekoj pesmi koju ste napisali. Nekad je bilo lako, nađeš sliku na Google, postaviš i sve što treba je da napišeš da slika nije u tvom vlasništvu. Zlatno doba je prošlo a imamo gomilu lepih slika koje ne možemo da iskoristimo a da nema neki ogroman watermark (pečat vlasnika) na slici ili fotografiji.

Pitanje je, šta je zapravo copyright (u prevodu autorska prava). Autorsko pravo imaju osobe koje su stvaraoci književnih, umetničkih i naučnih dela. Stvaraoci tih dela su u mogućnosti da odluče da li će njihovo delo biti iskorišćeno u komercijalne svrhe drugih korisnika.

Google slike

Da ne dužim, ja i posle ovolike frke i dalje uzimam slike sa Google-a, ali na koji način? Evo načina, sve što treba jeste da otvoriš images.google.com i na traci ispod polja za pretragu pritisneš na Tools (Alatke).

Na polju Usage rights (Prava korišćenja) se nalazi padajući meni sa više opcija.

copyrightautorsko pravo

Labeled for reuse and modification (Označeno za ponovno korišćenje sa izmenom)

Slike ili fotografije koje možeš iskoristiti i izmeniti fotošopom ili bilo koji drugi oblik. Ovo je najčešće moj izbor jer mi daje slobodu da radim sa slikom šta ja želim.

Ove slike se mogu iskoristiti za komercijalne svrhe!

Labeled for reuse (Označeno za ponovno korišćenje)

Ovu vrstu možeš iskoristiti takođe u komercijalnu svrhu ali nemaš pravo da na bilo koji način izmeniš, čak ni tekst preko slike nekim editorom da staviš.

Labeled for noncommercial reuse with modification (Označeno za ponovno nekomercijalno korišćenje sa izmenom)

Slike koje možeš iskoristiti u nekomercijalnu svrhu, npr. kada su u pitanju nevladine ili neprofitne organizacije ili čak humanitarni događaji. Prednost ovih slika u odnosu na sledeću kategoriju je što mogu da se izmene bilo koji editorom.

Labeled for noncommercial reuse (Označeno za ponovno nekomercijalno korišćenje)

Ista svrha kao prethodna podkategorija samo što ova vrsta slika ne sme biti izmenjena.

Pixabay (.com)

Odličan sajt kome bih svima preporučio! Slike na ovom sajtu su većinom slobodni za korišćenje ali treba obratiti pažnju ipak kada koristiš neke slike/fotografije. Pixabay je stranica gde fotografi i umetnici dele svoja dela besplatno za korišćenje. Ukoliko imaš fotografije koje bi rado podelio možeš doprineti na ovom sajtu.

Glavna fora na ovom sajtu je da nađeš fotografiju koja ima CC0 Public domain  dozvolu koja spada u javne komericijalne svrhe za korišćenje slike.

slike pixabay

Canva (.com)

Sajt koji je koristan za marketing svrhe. Pripremljeno je nekoliko tejmplejta koje možeš online da obradiš na njihovom sajtu i da koristiš za tumblr, instagram, facebook, linkedin itd. itd.

slike canva

To je sve što se ovog članka tiče, iskreno se nadam je tekst bio koristan i da sam malo pomogao ili olakšao oko pretrage slika.

Save

Save

Podeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Nešto za tebe
Možda te zanima