razlika program files

Razlika između „Program Files (x86)“ i „Program Files“ na Windows

Program Files, velika je verovatnoća da imaš “C:\Program Files” i “C:\Program Files (x86)” na tvom računaru. Ako te nije strah i voliš da otvaraš i zatvaraš foldere primetićeš da su neki programi instalirani na u jednom folderu a neki u drugom.

32-bitni vs. 64-bitni Windows

Na početku Windows je bio dostupan samo kao 32-bitni operativni sistem. Na 32-bitnim verzijama Windows-a (pa čak i Windows 10) koje su dostupne danas videćeš “C:\Program Files” folder.

„Program Files“ folder je preporučena lokacija gde instalirani programi smeštaju svoje podatke itd. Ukratko, programi se instaliraju u „Program Files“.

Na 64-bitnim verzijama operativnog sistema WindoWs, 64-bitne aplikacije se instaliraju u folderu „Program Files“. Međutim, 64-bitne verzije operativnog sistema Windows takođe podržavaju 32-bitne programe, a Microsoft ne želi 32-bitni i 64-bitni softver koji se pomeša na istom mestu. Tako da, 32-bitni programi se bacaju u folder „C:\Program Files (k86)“.

Windows koristi 32-bitne programe na 64-bitnim verzijama operativnog sistema Windovs koristeći nešto što se zove WOW64, što znači „Windows 32-bita na Windows 64-bitnom“.

Kada pokreneš 32-bitni program na 64-bitnom izdanju, sloj emulacije WOW64 preusmerava svoj pristup datotekama iz „C:\Program Files“ na „C:\Program Files (x86).“ 32-bitni program pokušava da pristupi direktorijumu Program Files i ukazuje na folder Program Files (x86). 64-bitni programi i dalje koriste normalni Program Files.

Zašto su podeljeni Program Files folderi?

Ovo je funkcija je dizajnirana za stare 32-bitne programe. Ovi 32-bitni programi možda nisu svesni da čak 64-bitna verzija Windows-a postoji niti da će ikad postojati, tako da ih Windows drži dalje od tog 64-bitnog koda jer jbg.

32-bitni programi ne mogu učitati 64-bitne biblioteke (DLL datoteke), a mogli bi da padnu ako pokušaju da učitaju određenu DLL datoteku i pronađu 64-bitnu umesto 32-bitnu. Isto važi i za 64-bitne programe. Održavanje različitih programskih datoteka za različite CPU arhitekture sprečava greške poput ove.

Na primer, recimo da je Windows upravo koristio samo jednu datoteku Program Files. 32-bitna aplikacija može ići u potrazi za Microsoft Office DLL datotekom koja se nalazi u C:\Program Files\Microsoft Office i pokuša da je učita. Međutim, ako si instalirao 64-bitnu verziju Microsoft Office-a, aplikacija bi se srušila i ne bi ispravno funkcionisala. Sa posebnim folderima, ta aplikacija neće moći da pronađe DLL uopšte, jer bi 64-bitna verzija Microsoft Office-a bila na C:\ProgramFiles\Microsoft Office i 32-bitna aplikacija bi se tražila u C:\Program Files (x86)\Microsoft Office.

Kako da znam šta sam instalirao čoveče?

Ponekad ćeš morat znati gde se program čuva. Recimo, recimo da hočeš da pređeš u folder Steam da napraviš rezervne kopije nekih podataka. Naći ćeš ga u C:\Program Files (x86), jer je Steam 32-bitni program.

Ako nisi sigura/na da li je program koji ste instalirao/la 64-bitni ili ne i tražiš njegovu instalacionu fasciklu, možda ćeš morati da pogledaš u oba foldera Program Files foldera da bi je našao.

Takođe možeš pogledati Windows Task Manager.

i tako to, pogledaj još članaka na sajtu, deli i lajkuj!!!

Podeli
Nešto za tebe
Možda te zanima