sta je to API

Šta je API, gde se koristi i kako funkcioniše?

Verovatno si negde video/la ili čuo/la za pojam API. Kod ažuriranja operativnog sistema, veb pregledača i aplikacija često najavljuju nove API-je za programere. Ali šta je to?

Što bi rekli stari Application programming interface ili ti u prevodu Interfejs za programiranje aplikacija ali veruj mi to niko na srpskom ne govori tako da zaboravi šta si upravo pročitao.

Zamisli API poput menija u restoranu. U meniju se nalazi lista jela koje možeš naručiti, zajedno sa opisom svakog jela. Kada odrediš koje stavke sa menija želiš, kuhinja restorana radi i pruža ti gotova jela. Jedino što ne znaš tačno kako restoran priprema tu hranu i ne moraš baš.

Slično tome, API navodi gomilu operacija koje programeri mogu da koriste, zajedno sa opisom onoga što rade. Programer ne mora da zna kako, na primer, operativni sistem gradi i predstavlja dijalog „Save As“. Samo trebaju znati da je dostupna za upotrebu u njihovoj aplikaciji.

API-ji omogućavaju programerima da štede vreme tako što koriste prednosti implementacije platforme za obavljanje alata. Ovo pomaže u smanjenju količine koda koji treba da stvore, a takođe pomaže u stvaranju veće doslednosti između aplikacija za istu platformu.

API ključevi čine život lakšim za programere (definitivno)

Recimo da želiš da razviješ aplikaciju za iPhone. Apple-ov operativni sistem iOS pruža veliki broj API-ja – kao i svaki drugi operativni sistem – kako bi zi ovo bilo lakše.

Ako želiš da ugradiš veb pregledač da prikazuje jednu ili više veb stranica, na primer, ne moraš  (hvala Bogu) da programiraš svoj veb pretraživač od početka samo za svoju aplikaciju. Koristiš VKVebViev API da bi u svoju aplikaciju ugradio/la VebKit (Safari) objekt pretraživača.

Ako želite da snimite fotografije ili video zapise sa iPhone-ove kamere, ne morate da pišete sopstveno interfejs kamere. Koristite API kamere da biste u svoju aplikaciju ugradili ugrađenu iPhone kameru. Da API-ji nisu postojali da to olakšaju, programeri aplikacija morali bi da naprave sopstveni softver za kameru i interpretiraju unose hardvera kamere. Ali Apple-ovi programeri operativnog sistema su uradili sav ovaj težak posao, tako da programeri mogu samo da koriste API kamere da ugrade kameru, a zatim nastave sa izgradnjom svoje aplikacije. Kada Apple poboljša ključeve kamere, sve aplikacije koje se oslanjaju na njega automatski će iskoristiti to poboljšanje.

Kontrola pristupa resursima

Takođe se koriste za kontrolu pristupa hardverskim uređajima i softverskim funkcijama za koje aplikacija možda ne mora da ima dozvolu za upotrebu. Zato ti ključevi često igraju veliku ulogu u sigurnosti.

Na primer, ako si ikada posetio/la veb sajt i video/la u tvom Pretraživaču poruku da veb sajt traži da vidi vašu tačnu lokaciju, ta veb sajt pokušava da koristi Geolocation API u tvom veb pretraživaču. Veb pregledači izlažu API-je poput ovog kako bi veb programerima olakšali pristup vašoj lokaciji – mogu jednostavno da pitaju „đe si?“ a pregledač čini naporan pristup GPS-u ili Wi-Fi mrežama u blizini kako bi pronašao tvoju fizičku lokaciju lagano.

API kljucevi

 

Mislim da si shvatio/la dosad suštinu API-ja i da već imaš neku jasnu sliku o tim čudima.

Želim ti lep dan, čiqhfoweqj.

Podeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Nešto za tebe
Možda te zanima