Kriptovaluta

Šta je Kriptovaluta?

Šanse da si čuo/la za kriptovalute poput: Bitcoin, Ethereum i Dogecoin su veoma velike. Reči koje čujemo na vestima ili čitamo na mrežama svaki dan. Ali šta je tačno kriptovaluta i kako to brate funkcioniše?

Ovaj članak će biti malo duži, svakako znam da nećeš sve čitati od starta do kraja. Radi šta hoćeš.

Kriptovaluta vs. regularna valuta

Upravo sada, nadam se da imaš nešto novca u džepu u obliku dinara ili evra, u zavisnosti od toga šta ovaj cirkus od zemlje daje kao valutu. Ovom fizičkom novcu daje vrednost sistem kojim delom upravljaju vlade, kao i određeni tržišni mehanizmi.

Kriptovaluta se razlikuje od ovoga, i to radikalno. Umesto fizičkog prisustva para u tvom džepu – on postoji potpuno digitalno, bez moći vlade da to podrži (Odlično zar ne?). Umesto toga, oslanja se na mehanizme slobodnog tržišta da bi odredio svoju vrednost: ono što su ljudi spremni da plate za to određuje koliko vredi. Kratko rečeno, vredi onoliko koliku mu mi dajemo vrednost. Zvuči čudno ali tako je.

E sad, da malo zakomplikujemo stvar.

Naravno, bez centralnog organa za izdavanje, inflacija bi mogla da postane pravi problem: svako bi u bilo kom trenutku mogao da tvrdi da ima hiljadu ili milion npr. bitkojna, i niko ništa ne može da uradi da ih spreči. Baš onako jadno. Ako kreiraš sopstvene dinare, bićeš uhapšen zbog falsifikovanja. Ako kreiraš kriptovalutu iz ničega, ništa se neće dogoditi.

Blokčejn (Blockchain) kriptovalute

Ovaj problem je bio jedan od najvećih problema u vezi sa kriptovalutama sve dok superheroj Satoši Nakamoto – verovatno pseudonim za osobu ili grupu nije smislio blokčejn. To je prilično komplikovan deo tehnologije, ali se svodi na to da bude onlajn knjiga koju svako može da vidi, ali ne može svako da uređuje.

Slično kao knjiga koju bi vodio knjigovođa , blokčejn beleži koliko ima bilo koje date kriptovalute i ko ih poseduje i troši. To radi u takozvanim blokovima, otuda i naziv „blockchain“. Ispod je jedan primer da ne lutaš:

Knjiga vodi evidenciju o tome koliko je bilo koje date kriptovalute potrošeno (Bitcoin u gornjem primeru), kada je potrošeno, kao i ko ga je potrošio. Tvoj je identitet zaštićen pseudonimom — nasumičnim brojevima i slovima koji se nazivaju heš.

Kupovina i rudarenje kriptovaluta

Sa ovolikom dosadnom teorijom kriptovaluta gore, hajde da pogledamo kako one funkcionišu u praksi. Da bi započeo/la sa kriptovalutama, moraćeš da odeš na berzu kao što je Binance ili Kraken da bi kupio/la svoju kriptovalutu po izboru koristeći običan novac.

Pre nego što će sad kripto fanatici oči da mi iskopaju što sam pomenuo menjačnice moram da kažem da postoje i drugi načini da se dočepaš većine kriptovaluta, kroz nešto magično što se zove rudarenje. Međutim, ovo nije ništa slično zamahu krampom: umesto toga, računar/mašina proverava da li su novi blokovi postojećih kriptovaluta pravi ili lažni. Plaćanje za ovu uslugu je tada u istoj valuti npr. Bitkojn. To je jedini način da se puste nove jedinice kriptovalute, a samim tim i najbolji način da je dobiješ više.

Međutim, obzirom na suludu količinu računarske snage koja je potrebna za obradu podataka neophodnih za verifikaciju novih blokova, postoji šansa da će iz računara od 200 eura za igranje solitera krenuti dim pre nego što iskopaš čak i ekvivalent od nekoliko dolara. U stvari, potrebno je toliko procesorske snage da rudarstvo više nije polje entuzijasta, već čitavih kompanija.

Čuvanje i trošenje bitkoina

Pa majku mu, tolike pare moramo negde da potrošimo.

Pod pretpostavkom da si upravo kupio/la svoju kriptovalutu po izboru, i dalje ti je potrebno mesto za skladištenje: za razliku od gotovinskog novca, Bitcoin i Ethereum ne možete ubaciti u jastuk. Za ovo će ti trebati digitalni novčanik. Oni dolaze u softverskom i hardverskom obliku i mogu da čuvaju tvoje određene informacije o blokčejnu za tebe.

Softverski novčanik se često nudi na berzi. Mnogi od njih imaju dobru sigurnost, iako su sve češće nasedali na hakere ti glupani.

Alternativa je hardverski novčanik, koji je uglavnom samo poseban USB stick koji za tebe vodi evidenciju o blockchain-u.

Podeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Nešto za tebe
Možda te zanima